top of page

LUMUMBA KIND VAN EEN KOLONIE

Patrice Lumumba, vrijheidsstrijder en de eerste democratisch gekozen premier van Congo na de onafhankelijkheid van kolonisator België (30 juni1960) is slechts korte tijd aan de macht geweest. Hij werd op 17 januari 1961, na eerst zwaar gemarteld te zijn geweest, onder nooit opgehelderde omstandigheden vermoord,

De rol van de toenmalige Belgische regering Eyskens en Koning Boudewijn rond de moord is met geheimzinnigheid omgeven. Wie waren de feitelijke moordenaars? Wat waren hun motieven? Wie waren hun opdrachtgevers? En wat voor rol hebben de VN, de VS en de CIA en de Britse en Belgische geheime diensten gespeeld?

Waarschijnlijk zullen we er nooit achter komen. Lumumba's  lichaam is nooit gevonden. Het zou in stukken zijn gehakt en opgelost in zwavelzuur..Lumumba was definitief monddood gemaakt. Zijn ideeën over zelfbeschikking en pan-Afrikaanse onafhankelijkheid in een niet-racistische samenleving zijn echter springlevend en dienen vandaag  als blijvende inspiratiebron voor volgende generaties Afrikanen.

Misschien horen we de ware toedracht van de moord wel van Lumumba zelf. Want in de theaterdialoog Lumumba, kind van een kolonie komt hij nog één keer aan het woord. Hij gaat in gesprek met zijn demonen uit het verleden en kijkt hij terug op zijn achtergelaten leven. Hij neemt het publiek mee in de strijd tussen iconen van de Afrikaanse en Westerse wereld van toen en van nu.

Dat maakt Lumumba, kind van een kolonie zeer actueel. De voorstelling gaat over kolonialisme, racisme, ongelijkheid en uitsluiting, maar ook over compassie, universele hoop en verbinding.

 

Lumumba, kind van een kolonie is een spannende, onthullende, persoonlijke en soms ontroerende dialoog, waarin ook ruimte zit voor humor en relativering, zoals in het leven zelf. Het verhaal betreft een mix van fictie en werkelijkheid, gebaseerd op ontmoetingen die nooit hebben plaatsgevonden. De afloop is echter even opzienbarend als de moord op Lumumba zelf..

Regisseur en schrijver Jaap Postma heeft begin zestiger jaren als kind in Congo (Katanga) gewoond, vanwege het VN werk van zijn vader aldaar. Voor een gedeelte is het materiaal dat in de voorstelling verweven zit -in woord en beeld -autobiografisch. Dat maakt deze voorstelling uniek, omdat het verhaal van Lumumba vanuit een nieuw en persoonlijk historisch oogpunt wordt verteld.

Tekst, concept en regie: Jaap Postma

Lumumba Michiel Blankwaardt  (genomineerd voor de Arlecchino 2018 Theater Festival)

Koning Boudewijn: David Geysen (acteur van voormalig Toneelgroep de Appel) 

Beide acteurs spelen daarnaast ook andere rollen.

Verwacht: seizoen 2021/2022 (november 2021première) De voorstellingen spelen zich af op unieke locaties: het Vredespaleis, Clingendael, Prodemos, het Historisch museum, de Gevangenpoort, het Tropenmuseum Amsterdam, het Wereldmuseum Rotterdam. In België spelen wij in het befaamde  Africa Museum in Tervuren.

data33292080-8de949.jpg
bottom of page